Whiskey in combinatie met eten: ja, het kan!

Als er gevraagd wordt wat men wilt drinken bij een gerecht, denken de meeste lui al gauw aan wijn. Het is dikwijls bekend dat wijn en eten een fantastisch duo zijn en elkaars smaken kunnen complementeren. Echter is niet iedereen een liefhebber van wijn, en een biertje staat nou niet bij elke gelegenheid altijd even chique. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die liever iets sterkers bij hun gerecht drinken, zoals een goed glas Tennessee whiskey.

Whiskey en eten? Ja!

Ouderwetse whiskey snobs zullen nu waarschijnlijk een wenkbrauw rijzen, want whiskey hoort volgens hen op zichzelf gedronken te worden. Maar niets is minder waar, Whiskey en eten kunnen elkaars smaken op krachtige wijze versterken. Hier zijn echter wel een paar "regels" aan verbonden. Want niet alle soorten eten gaan goed samen met whiskey. Daarom zal ik hier een aantal suggesties met jullie delen.

Deze smaken gaan niet goed samen met whiskey

Allereerst wil ik met jullie delen welke combinaties whiskey en eten niet goed samen gaan. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om whiskey te combineren met pittig eten, zoals een Thaise rode curry. Ook gerechten met veel knoflook zullen de smaak van de whiskey niet ten goede komen. Hetzelfde geldt voor eten met een bittere smaak. Eigenlijk alle gerechten met extreem sterke smaken kun je beter vermijden als je whiskey bij het eten wilt.

Gouden combinaties met whiskey

Dus wat gaat dan wel goed samen met whiskey? Het is goed om te weten dat gerechten die gekookt worden met veel vet het meestal vrij goed doen met sterke drank. Dus voedsel bereid met veel boter of een vettig stukje vlees zullen een drank als whiskey op mooie wijze complementeren. Licht gerookte vis als makreel of Schotse zalm gaan ook goed samen met deze dranksoort. Ook bepaalde kazen zijn heerlijk om van te genieten in combinatie met whiskey. Wel geldt ook hier de regel dat de kazen beter niet te intens van smaak zijn. Laat de blauwe schimmelkaas en andere pittige kazen dus even links liggen en kies voor zachte, romige kazen. Natuurlijk zijn zoete desserts en whiskey ook een ware match made in heaven. Denk bijvoorbeeld aan appeltaart of een dessert van pure chocolade gepaard met een heerlijk glaasje Tennessee whiskey. Loopt het water je al in de mond?

Whiskey online bestellen

Er zijn natuurlijk verschillende soorten whiskey op de markt. Zo heb je donkere en lichte whiskeys. Als je deze wilt combineren met eten, dan is een goede vuistregel dat lichte whiskey goed samen gaat met licht voedsel, bijvoorbeeld met een heldere kippensoep. En donkere whiskey gaat mooi samen met wat zwaardere gerechten, zoals een gegrilde biefstuk. Ben je enthousiast geworden om zelf te ervaren wat de lekkerste smaakcombinaties zijn? Op Drankdozijn.be vind je een ruim assortiment aan whiskeys en andere dranken, die je voor je het weet in huis hebt!

Geef een reactie